diumenge, 12 de març de 2017

EL MODERNISME


CONTEXT  DEL MODERNISME
La transició del segle XIX al XX comportà nombrosos canvis polítics, socials i culturals: per una banda, el fracàs de la Comuna de París suposà l'auge polític i econòmic de la burgesia, que visqué a les últimes dècades del segle XIX un moment de gran esplendor, reflectit en el modernisme, moviment artístic posat al servei del luxe i l'ostentació desplegats per la nova classe dirigent. Amb tot, els processos revolucionaris efectuats des de la Revolució francesa i el temor que es tornessin a repetir van portar les classes polítiques a fer una sèrie de concessions, com les reformes laborals, les assegurances socials i l'ensenyament bàsic obligatori. Així, el descens de l'analfabetisme comportà un augment dels mitjans de comunicació i una major difusió dels fenòmens culturals, que adquireixen major abast i rapidesa de difusió, i sorgí la "cultura de masses".
Per altra banda, els avenços tècnics, especialment en el terreny de l'art l'aparició de la fotografia i el cinema, van portar l'artista a plantejar-se la funció de la seva feina, que ja no consistia a imitar la realitat, ja que les noves tècniques ho feien de manera més objectiva, fàcil i reproduïble. Igualment, les noves teories científiques portaren els artistes a qüestionar-se l'objectivitat del món que percebem: la teoria de la relativitat d'Einstein, la psicoanàlisi de Freud i la subjectivitat del temps de Bergson provocaren que l'artista s'allunyés cada cop més de la realitat. Així, la recerca de nous llenguatges artístics i noves formes d'expressió comportà l'aparició dels moviments d'avantguarda, que suposaren una nova relació de l'artista amb l'espectador: els artistes avantguardistes cercaven integrar l'art amb la vida, amb la societat, fer de la seva obra una expressió de l'inconscient col·lectiu de la societat que representa. Al mateix cop, la interacció amb l'espectador provoca que aquest s'involucri en la percepció i comprensió de l'obra, així com en la seva difusió i mercantilització, factor que portarà a un augment de les galeries d'art i dels museus.

ENLLAÇ INTRODUCTORI: https://www.youtube.com/watch?v=L1RPie2dEVg

Encara que, he de recordar que a la presentació "Arquitectura del segle XIX" existent en la entrada "Arquitectura europea" ja hi han unes diapositives sobre el Modernisme bastant interessants com a introducció.

ENLLAÇ BÀSIC: http://lolablog2016.blogspot.com.es/2016/12/modernismo.html?view=flipcard
 

FUNDAMENTOS DEL ARTE II. TEMA 4. MODERNISMO de ANA GALVAN ROMARATE-ZABALA

              Indicar que sobre ANTONI GAUDÍ no hi ha al blog una entrada amb el seu nom però sí el podem trobar a l'enllaç adreçat a la Casa Batlló existent en la entrada "Activitats nº8".

               Per a ampliar informació, tot seguit us deixe uns enllaços.
  Primer,  una curiositat creadora a afegir al llistat d'obres: https://ca.wikipedia.org/wiki/Panot_Gaud%C3%AD

            Després, ampliem informació relacionada amb el context històric. Sabeu que és açò de "la manzana de la discordia"? Per a les ments més inquietes, ací us deixe uns enllaços per a què aneu curiosejant:
http://www.paseodegracia.com/historia/la-manzana-de-la-discordia-era-para-la-mas-bella/
http://www.paseodegracia.com/historia/domenech-montaner-casa-lleo-morera/
http://www.paseodegracia.com/historia/puig-cadafalch-casa-amatller/
http://www.paseodegracia.com/historia/casa-batllo/

Una panoràmica molt general d'Antoni Gaudí en:

                 
Ara, sobre obres en concret:
1882 Simulación de la SAGRADA FAMÍLIA acabada en: https://www.youtube.com/watch?v=ABr1j_aAjLI
1883 CASA VICENS Barcelona
1883-85 EL CAPRITXO DE COMILLAS (Cantàbria)
                En youtube: El capritxo o villa Quijano
1886-90 PALAU GÜELL Barcelona
                En slideshare: Palau Güell
1898-1900 CASA CALVET Barcelona
1900-14 PARK GÜELL Barcelona. Seria interessant curiosejar més obres dins d'aquest enllaç.
1891-94 CASA BOTINES (Lleó) nou Museu Gaudí
1899-1915 PALAU EPISCOPAL D'ASTORGA (Castella i Lleó)
1906-12 CASA MILÀ
1908-15 COLÒNIA GÜELL. CRIPTA GÜELL. Santa Coloma de Cervelló, a prop Barcelona

 
       A Ramon Casas també el trobem a les "Activitats nº8", al següent enllaç us deixe un comentari sobre la seua obra "La càrrega". Una obra que podeu contemplar al Museu del Prado a Madrid. https://blocdejavier.wordpress.com/2013/02/26/la-carga-ramon-casas-1899/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada