diumenge, 20 de novembre de 2016

EL CINEMATÒGRAF

             "Aparell que serveix per a l'obtenció i visió de proves cronofotogràfiques". Aquestes paraules serveixen als germans Louis i Auguste Lumière per definir l'aparell que es disposen a patentar el 1895 i al qual denominen cinematògraf.

            La càmera és senzilla i molt pràctica. L'arrossegament intermitent de la pel·lícula s'inspira en el mecanisme d'una màquina de cosir. Funciona mitjançant maneta, amb pel·lícula perforada de 35 mm, a 16 fotogrames per segon. És portàtil i serveix indistintament per filmar les imatges i per realitzar la projecció. 
             
            Destaquen dos avanços científics produïts al segle XIX, com a propiciadors de l'invent dels germans Lumière:

            Hi hagué altre invent anterior pròxim al cinematògraf, fou el Kinetoscòpi d' Edison. Veure enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=UlioSQLUZKw

         Altre invent, aquest més senzill, per a curiosetjar, fou el zoótrop: https://www.youtube.com/watch?v=4l4lCgEa69A
           Com el cinematògraf projectava 16 fotogrames per segon donava la sensació de veure imatge en moviment. Estem davant els inicis del cinema!
            Desprès d'una sèrie de projeccions privades, els germans Lumière feren la seua 1a projecció pública en el soterrani del Gran Café de París el 28 de desembre de 1895. El programa constava d'11 pel·lícules de 15 a 20 metres cadascuna, amb una durada total de 20 minuts. Totes elles filmades per ells mateixos aquell mateix any.

             La 1a a projectar-se fou "La sortida dels obres de la fàbrica Lumière a Lyon".

            
               No feren massa propaganda i només assistiren 35 espectadors però, l'èxit fou tal que només amb aquestos pocs aviat s'extengué el gran esdeveniment per tota la ciutat. No tarderen en tindre multituds d'espectadors disposats a contemplar aquesta "espècie de miracle".

                L'èxit es convertí en internacional i els germans Lumière arribaren inclús a viatjar a la Xina i la Índia per a presentar el seu invent. Podeu llegir més ací.

            En aquests darrers anys, filmaren altres pel·lícules, una que causà gran revol fou "L'arribada del tren a la estació de Lyon" donat el gran verisme del fet. 

                Com altres invents d'èxit del segle XIX, va ser el principi d'una gran evolució. Ja sabem que, tot seguit es buscà una història argumental per a mostrar ja entrats en el segle XX (ací us deixe "Viatge a la Lluna"(1902) de Georges Méliès), que de ser mut passà a ser sonor, de blanc i negre a color, de ser analògic a digital, i inclús a projectar-se en 3D com a última innovació.

                  Ja per a acabar la entrada, us deixe una presentació-resum:


           I també el nom de Louis Le Prince per a què el consideu.

            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada