diumenge, 26 d’abril de 2020

EXERCICI nº16: L’ ARQUITECTURA ART DÉCO. SOLUCIONARI


EXERCICI Nº15:  L’ ARQUITECTURA ART DÉCO
SOLUCIONARI

1) L’ art déco (1910-1939), a l’igual que el surrealisme (1924-1945), s’ubiquen en l’època anomenada els feliços anys vint. Nomena com a mínim cinc fets que ocorregueren en aquesta època que justifiquen aquesta designació.
- 1918. Finalització de la I Guerra Mundial.
- Desenfrenada alegria de viure.
- So d’estils musicals joves d’arrel afroamericana, com el jazz i el xarleston.
- Hollywood s’inicia com a meca del cine.
- Sorgiment de les “flappers”, arquetip de noia alliberada i emancipada que es traduïa externament en una estètica acurada d’ indumentària un tant andrógina, de cintura baixa i sense corsé, amb vestit tubular que deixava veure les cames i amb cabell curt a l’estil bob o Cleopatra i molt de maquillatge. La seua actitud era informal i sovint provocativa. Sortia de nit, tota sola o amb amigues, és a dir, no necessàriament acompanyada d'un home, cosa fins llavors inèdita; es divertia ballant, fumant i mantenia relacions sexuals extramatrimonials sense encobrir-les de la hipocresia puritana de rigor. Treballava, conduïa, feia esport i en general, actuava amb igualtat de sexe, qüestions que desafiaven les rígides normes tradicionals de conducta femenina.
- Avanços científics i tecnològics: medicina, aviació, indústria automovilística, primers electrodomèstics (rentadora, aspiradores, planxes,…) a l’abast d’una minoria.
- Es popularitzà la ràdio i l’ús del telèfon.
- Difusió mentalitat consumista.

2) Nomena i comenta breument els dos períodes arquitectònics de l’art déco.
            El primer és el zigzag que correspon a la dècada de 1920 a 1930. Es desenvolupà majoritàriament a Europa i es basà en les influències de les cultures passades que es posaren de moda amb els descobriments arqueològics (Mesopotàmia, Egipte, la cultura Inca, etc.).
            Ressalta en la decoració els triangles encadenats, línies i composicions geomètriques en moviment.
            El segon tingué el seu origen en EEUU en la dècada de 1930 a 1940. Representa la recuperació econòmica desprès del crac de la borsa de Wall Street del 29.
            Els principals motius decoratius són les línies corbes aerodinàmiques (streamline), horitzontals i abstractes.
           
3) Nomena i comenta breument les dos obres arquitectòniques més emblemàtiques de l’art déco en la ciutat de Nova York.
. El Rockefeller Center (1929) és un complexe de 19 edificis comercials connectats per passarel·les.
- L’edifici Chrysler, de la companyia automobilística. Gràcies a la seua agulla aconseguí ser l’edifici més alt del món en 1929 superant així a la Torre Eiffel.

4) Nomena tres característiques  generals de les obres arquitectòniques de l’art déco.
- Buscà preferentment la decoració abans que la funcionalitat en recerca d’un estil suntuós. Símbol de riquesa i modernitat.
- Motius ornamentals geomètrics i depurats en simetria.
- Art global: arquitectura i disseny d’interiors, mobiliari, tapisseria, decoració, etc. Arts i oficis combinats amb l mateixa importància (evolució del Modernisme).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada